Boeuf Bourguignon. (Vegansk)

 
På grund av en stor efterfrågan på min veganska boeuf bourguignon så har jag skapat en blogg för att dela med mig av denna läckerhet till middag, och i framtiden även fler veganska, billiga och enkla recept. Boeuf bourguignon är betydligt mycket lättare att laga än att uttala. Medans jag lagade måltiden stod jag och repeterade ordet i hopp om att bli bättre på min franska. Det blev en flopp - men måltiden blev en succé! Receptet är för ca 8 potioner och blir som godast när det har fått stå och vila efter kokning.
 

Tips på vin!
 
När ni ska välja ett vin för att laga den här typen av mustig mat så ska ni välja ett rött vin som är antingen kryddigt, fruktigt, smakrikt eller alla tre! Jag valde Ca'Marrones Appasimento då det är veganskt och även väldigt gott till maten. Det är ett italienskt vin från 2015 och finns på Systembolaget för 99 kr.
 
 
 
 

Ingredienser:
 
200 g Anammas veggobitar.
4 mtsk Vetemjöl / potatismjöl / maizena.
2 st Buljong tärningar. 
4 mtsk Tomatpuré.
5 st. Lagerblad.
2-4 mtsk Liquid smoke.
1 mtsk Torkad timjan.
1 mtsk Dragon.
1 mtsk vitlökskrydda. (alt. två st. vitlöksklyftor.)
3-4 mtsk Kinesisk sojasås.
1 dl Råsocker.
6 dl Rödvin. (Kryddigt och/eller fruktigt)
8-9 dl Vatten.
15 st Steklökar.
2 st Stora morötter.
250 g/ 1 pkt Champinjoner.
2 kg färskpotatis.

Efter behov: 
Rapsolja,
Salt och peppar,
Bladpersilja.


Steg:

  1. Ta fram alla ingredienser, hacka grönsaker (Morötter i 0,5 cm tjocka bitar, halva eller hela champinjoner och halva steklökarna) och ta fram två stora grytor med lock. Börja koka potatis och håll koll på dom under tiden du gör grytan. Ett tips är att ha socker och salt i vattnet till potatisen: Då blir det riktigt mumsiga potatisar.

  2. Börja bryna veggobitarna. Gärna med låg värme och mycket olja då anammas veggobitar kan lätt fastna i grytans botten. Det här ska gå ganska fort om inte du har frysta veggobitar.

  3. När veggobitarna har blivit lätt uppvärmda så ska du ta grytan från den varma plattan för att hälla i:
    Mjöl, buljong, tomatpuré, timjan, dragon, liquid smoke, vitlökskrydda, kinesisk soja, råsocker, lagerblad och hälften av vattnet och rödvinet. Låt koka på svag värme med lock i ca 15-20 min.

  4. Häll sedan i resten av vattnet och vinet tillsammans med steklöken, morötterna och champinjonerna. Ta lite salt och peppar efter smak. Repetera: Koka på svag värme med lock ca 30-60 min. (Tills såsen blir tjock och grönsakerna mjuka!)

  5. Det är klart när grytan har fått en vacker brun färg och smakar gudomligt.
    Om det behövs mer sälta: Ta mer salt eller kinesisk soja. Om det är för salt: Ta mer socker eller vatten.

  6. Hacka bladpersilja för att ha på grytan och potatisen, och gärna en liten sallad på sidan om. Den här måltiden är god med en ljus öl eller ett gott rött vin. Eller helt enkelt med vatten! Sen är den färdig att förtär

Bon appetit!
 
 
 

Veganska recept. | Boeuf bourguignon, Recept, Vegan, Vegansk, Veganskt, Veganskt röttvin, Veganskt vin, Vegetarisk | |
Upp